Ekonomik dar boğazda olan Yunanistan, Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de aramaya başladığı petrol ve doğalgazı, krizden çıkış yolu olarak görmeye başladı. Diplomatik kaynaklar, Rumların Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama kararını tek başına almadığını ve ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın da bu kararda etkili olduğu değerlendirmesini yaptı. Yaklaşık 3 trilyon dolar değerinde olan bu petrol-doğalgaz kaynaklarının Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkması için önemli fırsat olacağı düşünülüyor.
MÜZAKERE ENGELİ
Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de İsrail'i yanına çekerek petrol ve doğalgaz aramasının bir başka nedeninin de Rum tarafının Ada'da BM gözetiminde devam eden müzakereleri sekteye uğratmak olduğu belirtildi. Yine diplomatik kaynaklar bu adımla Rumların, KKTC ile sürdürdüğü müzakere sürecinin kendiliğinden uzamasına ve AB dönem başkanlığını yapacakları 2012 Temmuz'una kadar sarkacağına dikkati çekti.
BM'nin de destek verdiği Türk tarafının müzakerelerin hızlandırılması ve sonunda uluslararası bir konferans düzenlenmesi önerisinin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile sondaj krizinin devam etmesi durumunda gerçekleşmeyebileceği belirtildi. Rum kesiminde iki askeri üssü bulunan garantör İngilizler ise bu konudaki sessizliğiyle şaşırtıyor.
ABD geri adım attırdı
RumlarIn sondaj yapmasına sessiz kalarak destek veren ABD bu pozisyonunu değiştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye'nin savunduğu teze destek çıkarak, 'Ada'nın kaynaklarının iki toplum arasında paylaşıldığını görmek istiyoruz' dedi. Rumlar, doğalgazın Türklerin çıkarları için de kullanılacağını açıkladı.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...